British American Tobacco (BAT) heeft in de eerste drie kwartalen van dit jaar 1 procent minder sigaretten verkocht - nog altijd bijna 500 miljard stuks. De omzet van de op één na grootste tabaksfabrikant ter wereld daalde met 9,6 procent. Dat maakt de tabaksreus woensdag bekend.
BAT heeft last van de sterke pond en de dalende populariteit van de sigaret, vooral in West-Europa. De peuk verkoopt niet overal slechter: in markten als Brazilië en Pakistan groeien BAT’s sigarettenmerken Kent, Pall Mall, Lucky Strike en Dunhill wel.
Ja, ze zijn verslavend, en ja, ze bevatten kankerverwekkende stoffen. Al suggereren reclames over en verpakkingen van e-sigaretten anders. Maar daar gaat dit artikel niet over. Want vandaag komt tabaksreus British American Tobacco (van Kent, Dunhill, Pall Mall en Lucky Strike) met cijfers.
En NRC Q wil weten: wordt de één na grootste tabaksfabrikant al rijk van atomizers, clearomizers en cartomizers, e-vapors, e-sigaretten, tanks, shishapennen, oftewel, elektronisch roken?
Vijf vragen. En voor wie het toch over het gezondheidsaspect wil hebben: een bonusvraag helemaal onderaan.
1. Wat doet British American Tobacco met elektronisch roken?
BAT (jaaromzet 15 miljard pond, winst 5,5 miljard) was het eerste grote bedrijf dat een e-sigaret op de Europese markt bracht: de Vype, verkrijgbaar als ‘pen’ en als nep-sigaret. Geen eigen bedenksel: het nam daarvoor een Britse startup over. Binnenkort volgt de Voke, officieel geen e-sigaret, maar een inhalator die op dezelfde manier werkt als een astma-pufje.

Beelden British American Tobacco
2. Is dat veel in de wereld van Big Tobacco?
Nee. In de e-sigarettenmarkt gaat per jaar naar schatting 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro) om. Best veel, maar een schijntje voor Big Tobacco - zo worden de grootste tabaksfabrikanten genoemd - want de totale tabaksmarkt wordt op 550 miljard euro geschat. Volgens topman Nicandro Durante van British American Tobacco maakt e-roken maar 1 tot 2 procent van de Europese markt uit.
3. Hebben e-sigaretten de toekomst?
Voor British American Tobacco niet bepaald. Durante zei deze zomer nog:
“The products, at the moment, aren’t delivering what people expect. It’s like alcohol-free beer. At first, analysts were saying in five years’ time there’s going to be no beer.”
Durante verwacht dat het “honderd jaar” duurt voordat e-sigaretten zelfs maar 20 procent van de markt uitmaken. Een conservatieve schatting: ING houdt er rekening mee dat het in 2028 al 46 procent is.
4. Zijn e-sigarettenbedrijven een concurrent?
Ja en nee. De e-sigaret was tot voor kort het domein van honderden kleinere spelers. Dat is aan het veranderen. In de Verenigde Staten maken Blu, Njoy en Logic samen meer dan 80 procent van de verkoop van e-sigaretten in winkels uit.
Logic is nog onafhankelijk. Njoy staat erop nooit eigendom van Big Tobacco te worden. Maar Blu is in 2012 al opgekocht door Lorillard, dat ook Skycig overnam.
Concurrenten overnemen lijkt de strategie van de tabaksreuzen. Een paar voorbeelden van afgelopen maanden: Philip Morris kocht Nicocigs, Japan Tobacco kocht E-Lites, Altria kocht Green Smoke.
5. Verovert de e-sigaret Nederland al?
Bijna een half miljoen Nederlanders roken wel eens een e-sigaret, er zijn 167.000 regelmatige rokers, volgens het Trimbos Instituut. De verkoop van e-sigaretten wordt niet apart bijgehouden door brancheorganisatie NSO, maar valt met vloeitjes en asbakken onder ‘rokersbenodigdheden’. De omzet daarvan steeg vorig jaar met 67 procent naar gemiddeld 28.115 euro per winkel. Onder meer Amsterdam en Rotterdam hebben al e-sigarettenwinkels.
De gewone sigaret verliest intussen aan populariteit
6. En vooruit: helpen e-sigaretten bij stoppen met roken?
Dat zeggen fabrikanten. Het RIVM waarschuwt dat e-sigaretten vaak nicotine bevatten, al staat dat niet op het etiket, en schrijft:
“Net als nicotine in traditionele sigaretten is nicotine in e-sigaretten verslavend.”
En of je ze kan gebruiken om van je rookverslaving af te komen? Soms, schrijft het RIVM. Maar ze kunnen rokers ook aanzetten “weer in hun oude gewoontes te vervallen”. Saillant detail: in Nederland vallen e-sigaretten vooralsnog als recreatief product onder de Warenwet - dus ze komen onder de strikte tabaks- en geneesmiddelenwetten uit.